Rationell & Emotionell reklam


Idag så redovisade vi en liten uppgift för Helejna vilken gick ut på att hitta 4 st bra och dåliga annonser/reklamfilmer som var antingen emotionella eller rationella.

I klar brist på wikipedia så låter jag mitt nemesis Hallberg förklara reklamtyperna såhär:

“Rationell reklam är reklam som fokuserar på en produkt och talar mycket om siffror och resultat medans emotionell reklam är inslag som fokuserar på känslor och en sinnestämmning”

Exemplet från youtube ovan tog Martin med idag och det är en gammal reklamfilm för Vasakronan. Han tog upp det som ett bra exempel på emotionell reklam. Filmen förmedlar en känsla av att Vasakronan är riktigt fräscht och man köper det. Jag tänkte nu lite kort dissekera den med Helejnas fyra stolpar om vad man egentligen behöver för att göra reklam:
1 Kreativitet / 2 Kändiskap / 3 Mod / 4 Pengar

  1. Rolig reklam. Känns fräsch och kul. Både humoristisk och fräsck i hur väggar och annat åker runt. Det slog mig när vi tittade på den idag att jag gått runt de senaste veckorna och tänkt på uttrycket: “Dra in magen så jag kommer förbi och fram” – det var alltså här nån kläckt det. Inte skitkul men det har satt sig klockrent i folks hjärnor.
  2. Bara det att man använd Mikael Persbrandt som speaker är så uppåt väggarna klockrent. Men att sedan t ex stoppa in Lasse Holm i en oväntad och extremt liten biroll är lysande exempel välavvägt och uttnyttjat kändiskap. Sedan att alla kan relatera till huvudpersonen som Bert Karlssons alterego gör väl det ännu mer närgånget.
  3. Man har vågat göra en grym reklam. Fräck på många sätt och säkert väldigt lyckad.
  4. Förmodligen var den inte gratis att spela in. Effekterna är grymma och Persbrandt säljer nog sig inte för en näve grus. Dessutom minns jag att den här reklamen rullade ganska många vändor på TV. Men så har det ju inte direkt gått dåligt för fastighetsbranchen de senaste åren.

One thought on “Rationell & Emotionell reklam

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s