Kvinnor och spelvärlden

wig

Smultron Asplund går på samma utbildning som jag i den nya klassen som startade hösten 2008. I inlägget Vart går gränsen så beskriver hon hur hon fått nog av det hon upplever som ett oförstånd över hur man ser på genus i hennes klass, men även spelvärlden generellt.

Idag blev det föööör mycket. Jag har tagit upp att vi behöver lite mer kvinnliga influenser i klassen. Jag vill inte bara göra spel till män. Detta är svårt när merparten av klassen är män och de vill göra spel till män.

Det gror en grabbjargong i klassen där det är ok att använda ordet ”gay” som en synonym till dåligt och att när jag ber att vi skulle kunna göra spel som inte bara vänder sig till män så får jag höra saker som ”ska vi göra spel om My Little Ponys då eller?”. (…)

Läs gärna hela hennes inlägg och den efterföljande diskussionen.

Om Smultron nu tycker att det har brustit i utbildningen samt i beteendet i resten av klassen som till största del består av män så hoppas man ju att detta kan leda till någon form av förändring.

Ola som är ansvarig för utbildningen hade enligt honom själv redan planerat att ta upp genusfrågan i utbildningen och i nästa projektarbete kommer tyndpunkten ligga där. Eftersom jag personligen är övertygad om Olas förståelse för problemet och vilja att förändra hur det idag ser ut i spelvärlden så är jag hoppfull. Bland att ska det just diskuteras “Vart gränsen går”. Läs Olas inlägg här.

Alexander som går i samma klass som jag har också skrivit ett inlägg om det hela.

(…) Vi vet ju alla var problemen ligger ( i alla fall några utav dem) men hur ska vi lösa dem på ett effektivt sätt? I detta fallet så tror jag definitivt om att det handlar om att ta ansvar över (minst) vårat eget skapande och våga ta ställning. Så länge vi gör det här tillsammans och koncentrerar oss på att försöka lösa problem istället för att kasta bajs på varandra så tror jag att vi kan komma en lång bit på vägen. Konflikthantering 101 ska ju varenda projektledare klara av. (…)

Jag skrev även själv en kommentar till Smultron, som tycker gjort helt rätt i att våga lyfta frågan med risk för att bli klassens hatobjekt.

(…) I utopin hade du inte behövt göra det, men som som samhället ser ut idag så finns det mängder av exempel på ojämställda strukturer både i världen, i Sverige och i det lilla klassrummet på Academia i Götet.

Bra att du gjorde något konstruktivt av problemen du blev förbannad på.

Jag skriver under vilken dag som helst på att även om jag själv kallar mig feminist och vill göra världen bättre så kommer jag i många fall sakna förståelse för problemen för kvinnor, och jag kommer också göra val som jag inte borde. För jag är färgad av det samhälle jag växt upp i och jag har själv genom de val som jag gjort fortsatt att stärka den orättvisa som jag faktiskt hatar. I spelvärlden såväl som i samhället i stort. För allt hänger ihop. (…)

Det finns dock bra initiativ för att få förståelse för feministiska tankesätt i spelvärlden. Ett sådant är den årliga konferensen Women in Games.

Andra bloggar om , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s