maskperson

Uppdaterat 7/5: Läs Sam Sundbergs artikel Mystisk lek testar gränser i Svenska Dagbladet. Artikeln handlar om Maskernas Stad och jag är intervjuad tillsammans med kordinatörerna Ulf Staflund och Gabriel Widing.

På måndagen den 4 maj samt måndagen den 11 maj har du en möjlighet att uppleva Stockholm på ett nytt sätt. Maskernas Stad är en musikvandring kopplad till verklighetsspelet Maskspel som pågått sedan hösten 2007.

Vill du delta Maskernas Stad? Läs mer här!

Konceptet med Maskernas Stad är en väldigt kul idé. Man tar den värld man byggt upp i Maskspel, men för den skull så kräver spelet i princip ingen förkunskap om just Maskspel. Musiksagan är uppbyggd så att man endast behöver följa ett par enkla instruktioner:

Genom att bläddra i brevet och lyssna på ljudspåren får du reda på vad maskerna vill och var de kommer ifrån. Vandringen tar dig till undanskymda platser på Södermalm. Kanske träffar du andra som gått djupare i spelet och vet mer om Staden vid verklighetens ände.

Inga förkunskaper krävs. Du kan leva dig in i berättelsen med hull och hår eller bara se Maskernas stad som en fantasifull stadsvandring.

1. Ladda ner paketet med ljudfiler och lägg dem på din mp3-spelare. Tjuvlyssna inte på sagan (lyssna gärna på ljudtrailern). Det finns möjlighet att ladda sagan på plats om du tar med sladd, leta efter Maskernas stad-skylten, men vi ser helst att du tankar på sagan hemma.

2. Bege dig till Café Mineur i Gamla stan måndag 4 eller 11 maj mellan 17.00 och 18.30. Beställ en Specialare: tex. Specialkaffe, Specialäggmacka, Specialroibuste etc. Du kommer att få en gåva.

3. Efter fikat börjar en äventyrlig vandring. Det tar cirka tre timmar att följa berättelsen genom staden. Gå själv eller med en kompis om du vill. Medtag paraply vid regn.

Pris 50 kr + fika.

Hela sagan (124M):
http://www.jjg.se/maskspel/Maskernas-stad-mp3.zip

Ljudtrailer:
http://www.jjg.se/maskspel/Masktrailer.mp3

Att med denna relativt låga tekniska förstärkning i form klassisk mp3 så är detta en skön öppning för andra att inspireras och göra teknikstödda pervasive-spel utan att det behöver vara alltför komplicerat.

Efter att ha provgått en vandring så upplevde jag dels att ljudspåren verkligen kunde skapa en mäktig upplevelse men även att jag blev utlurad att se väldigt många fina platser och vyer av Stockholm som jag inte tidigare gjort.

Maskspel är kopplat till romanen Karnevalens tid, skriven av Ulf Staflund, ett väldigt bra exempel på en crossmedia produkt som inte behöver innehålla en teknisk lösning. En bok som anknyter till ett verklighetsspel men som samtidigt är en roman som kan stå för sig själv.

Bakom Maskspel står gruppen Interacting Arts som bland annat har skrivet boken Deltagarkultur vilken jag skrivit om här.

Maskernas Stad – en musiksaga, på Facebook:
Måndagen den 4 maj
Måndagen den 11 maj

Nomenklatur

Crossmedia är en media-upplevelse som sträcker ibland till synes gränslöst över flera medier. T ex den amerikanska TV-serien Lost är universumet både kan upplevas genom att passivt titta på tv-serien eller att mer aktivt undersöka universumet i fejkade hemsidor på internet och även saker gömda ute bland gatorna. Det senare exemplet är ett typiskt verklighetsspel eller ARG – Alternate Reality Games, men crossmedia kan även se på flera andra sätt och behöver inte innehålla spel-liknande element. Transmedia är ett begrepp som ofta används i Europa med samma innebörd som crossmedia.

Verklighetsspel innebär att man använder verkligheten som spelplan. Därför innefattas även pervasive-games inom denna kategori. Verklighetsspel likställs ofta med ARG men är egentligen bredare begrepp då t ex även spel där just verkligheten, våra gator och torg, är spelplanen. Exempel på detta är skattjakter som tex geo-cashing, TittaVaJaHitta, The Wild Kexperience eller mer spelliknande upplevelser som Deathgame, Sanningen om Marika och Let’s Play.

Läs mer om på wikipedia om Verklighetsspel, Crossmedia och ARG.

Andra bloggar om , , , , , , ,

One response to “Maskernas stad – Verklighetspel, stadsvandring och musiksaga i ett”

  1. […] Petter Karlsson: Maskernas stad. Verklighetsspel, stadsvandring och musiksaga i ett […]

Leave a comment

CURRENT TOP POSTS

Blog at WordPress.com.