Fyradagarsprojektet – STOR LEK

Vårt första projekt blev så vackert döpt av Ola till fyradagarsprojektet. På måndagen blev vi indelade i grupper och jag hamnade tillsammans med; Dale, Peter, Alexander Paunovic och Erik. På tisdagen skulle vi sätta igång och jobba med ett kortspel. Dessa var förutsättningarna:

Tema: Särskrivning
Begränsningar: Max 60 kort samt eventuella tillbehör
Spelare: Minst 3 st
Regler: Regeltext skall vara skriven
Övrigt:

  • Prototypen skall vara spelbar
  • Prototypen måste inte vara kul
  • Prototypen måste inte vara helt färdig
  • PRIO 1 – Spelet skall vara klart på fredag

“Det handlar om språk”

“Spel som bygger på ord är en helt egen genré”

Dag 1 – Tisdag – Spåna

Tisdagen börjar med att jag, nyinflyttad 10 minuters promenadväg från skolan lyckas komma försent. Men vi börjar i vilket fall spåna på. Det är väldigt inspirerande och jag som kan CPS:en bäst i gruppen får försöka vara facilitator när vi provar att köra igång en runda idékläckning.
Till slut får vi fram både ett bra mål, en problemformulering samt en lösning

Problemformulering:
Hur kan vi skapa ett kortspel med särskrivning som tema som ska vara roligt, utmanade och lättförståeligt, spelas av minst 3 spelare och vara byggt av 60 kort samt eventuella tillbehör.

Lösning:
Vi planerar att göra ett kortspel med fyrkantiga drinkunderlägg. På varje sida av korten finns ord som går att matcha.

STOR LEK - IdéfasSTOR LEK - Lösningsfas

Dag 2 – Onsdag – Bygga protyp och spela

Till onsdagen kom vi glada i hågen med en skön känsla om att vi landat i en bra idé. Spelet blir något slags pussel spel med orden och att ha drinkunderlägg som spelkort kändes både kul och fräscht. Vi har visioner om att en bartender kan ge ett gäng gäster en hög med kort och att dom sedan enkelt bara ska kunna börja spela.

Jag försöker aktivt se till att arbete fördelas och att gruppen kommer framåt i arbetet. Vi försöker skriva regler samtidigt som spelet provspelas och de särskrivningsord som ska utgöra själva spelet samlas in. Vi lyckas mot slutet av dagen ha en första spelbar prototyp och det hela fungerar faktiskt… men lite mer humor hade inte skadat och jag bestämmer mig för att se till bilderna till alla korten tillverkas. Det var inget måste att ha bilder till alla kortet men det skulle kännas så bra om vi hann med det.

En annan sak som hände var att vi här kom fram till att förenkla spelet ännu mer. From början hade vi tänkt att spelet både skulle ha händelsekort utöver de vanliga spelkorten samt att spelet skulle ha ett poängsystem. Dessa tu slaktas nu och istället träder ett ännu simplare spel fram där man istället för poäng skall bli av med sina kort. Allt för att visionen om spelet på baren ska kännas mer trovärdigt – för vem skulle väl orka räkna poäng där?

Dag 3 (kanelbullens dag) – Torsdag – Producera

Fast besluten om att ordna alla bilder så sätter jag mig på torsdagen och gör de 60 bilderna. De är simpla och hyffsat fula hela bunten men ändå rätt roliga i sin enkelhet. Jag har aldrig påstått att jag är bra på att rita… men jag är faktiskt ganska rolig. Tur för mig så var det just humorn som skulle lyftas fram och inte min avsaknad av teckningsförmåga.Alexander gör ett stjärnjobb och trollar med kopplingar och databaser med Peter ordnar lite mer med reglerna. Erik och Dale får börja dagen med att åka och köpa ruskigt gedigen och stabil kartong i staden. Efter mycket kämpande och till slut även utskrift, klippande, klistrande och pustande så har vi ett färdigt spel. Nästan en slags mock up. Vi provspelar och gläds åt att spelet nu blev mycket mer lättspelat när man tydligare kan se vad det står på korten. Innan hade ju orden varit lite småstressigt handskrivna och nu blev allt mycket klarare.

Vi försöker komma på vad spelet ska heta. En särskrivning vore kul och STOR LEK, som finns med på ett av korten blir det bästa valet. Kanske inte ett fantastiskt namn, men en STOR LEK är just vad spelet är(titta på bilden här nedanför där spelet ligger bredvid den första prototypen). Jag lägger sedan en sista hand vid reglerna med Peter och sedan går vi nöjda hem från skolan en bit efter klockan fyra.

På kvällen bakade jag kanelbullar hos en vän. Det är relevant.
Dom blev väldigt smarriga.

STOR LEK - Färdigt spel 1STOR LEK - Färdigt spel 2STOR LEK - Färdigt spel 3

Dag 4 – Fredag – Redovisa

Det var riktigt kul att se alla orginella lösningar och att prova hur dom fungerade. Många skratt blev det idag. Roligast var nog Ricardos gestaltande av en “val” i en charad-spelet: Till Samman Satt.

Efter allt spelande så rundades dagen av med diskussion om de olika spelen. Om vårat spel så skrevs följande upp på tavlan:

  • Snyggt
  • Roligt
  • Genomtänkt
  • Dramaturgi-system(att spelet utvecklas och blir mer spännande ju längre man spelar då spelplanen växer)
  • Möjlighet att bygga mönster(som ett förslag på hur spelet skulle kunna byggas svårare)

Allt som allt så blev det en riktigt kul dag och min grupp kunde absolut känna sig nöjda över veckans arbete. Det var riktigt kul att se sitt spel spelas och bemötas oerhört positivt. Om jag inte visste det innan, så vet jag i vilket fall nu – att jag helt säkert vill bli spelarkitekt när jag blir stor.Det var riktigt kul att se alla orginella lösningar och att prova hur dom fungerade. Många skratt blev det idag. Roligast var nog Ricardos gestaltande av en “val” i en charad-spelet: Till Samman Satt.

STOR LEK - Provspelning 2STOR LEK - Provspelning 1

STOR LEK – Regler.pdf – Reglerna till spelet.
STOR LEK – Spelkorten.pdf – Spelets alla spelkort. Skriv ut och klipp ut så kan ni börja spela redan idag!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s