Rapport från Krigshjärta 5

Krigshjärta 5 - Ghazahat Majdyhajdar - Foto Sebastian Utbult

Under juli 2011 så deltog jag på lajvet Krigshjärta 5. Arrangemanget är del av en fantasylajvkampanj med ambitionen att skapa “kvalitativa intensiva lajv med fokus på väpnad konflikt mot bakgrund av en dramatisk och trovärdig berättelse”. Jag har länge velat dokumentera deltagares upplevelser av lajv och la därför en hel del tid på att skapa en videorapport under lajvet.

Tillsammans med Jimmy som åkte i min grupp så skapade vi en videodagbok som nu är ihopklippt till dryga 20 minuter där vi även intervjuat många övriga deltagare samt några av lajvets arrangörer.

“I den femte delen av Krigshjärta-krönikan vänder vi åter till det krigshärjade Jorgala där handelsfederationen Gillet och det cordovska riket envist kämpar om kontrollen över landet”

(…)

“Som vanligt strävar vi efter ett visuellt tilltalande och intensivt lajv med konflikter på många nivåer. Militärt, ideologiskt, socialt och kulturellt. ”
Krighjärta

Oklar om vad lajv är?
Läs en förklaring här: Vad är lajv?

Jimmy Eriksson Werf som ni ser berätta i filmen och jag själv spelade under lajvet knektar i Ghazahwhat Majdyhajdar från Urman. I kampanjen är detta en realtivt ny kultur som strider på Gillets sida. De i gruppen som ansvarat för vår fiktion har tagit inspiration från medeltida Ottomanskt militärmode och arabisk klankultur.

Personligen är jag otroligt nöjd med arrangemanget. Att lyckas få ihop två stora härläger och fungerande små och storskaliga strider på det här sättet är unikt. Även kvaliteten på dräkter var otroligt hög vilket tyder på att arrangörerna verkligen lyckats fånga deltagarnas engagemang. Det har också bjudits på otroligt följsamt och ödmjukt spel från alla parter. Min grupp Ghazawhat har också varit fantastisk med särskilda hurrarop för vår tross som såg till att vi åt bra mat efter att ha ramlat runt i skogen i rustning och 30 graders värme.

Enda kritiken som jag har känt påtaglig är att arrangörerna inte hade någon person som enbart hade ansvar utanför spel och alltid fanns tillgänglig i sk. “off-läger” (ett läger utanför spelområdet dit spelare kan komma för arrangörskontakt). För de flesta gick det bra att kontakta arrangörerna i spel men för de som hade större logistiska uppgifter utanför spel var det ett tydligt problem att flertalet av arrangörerna placerat sina roller i staberna eller utspridda i grupper. Självklart var det också bra att de satt där de gjorde för att de då får en unik möjlighet att fördela spel men någon arrangör hade behövt till endast offansvar.

Men förutom den kritiken så ska arrangörer och de nästan alltid osynliga funktionärerna ha rejält med ros för att de lyckats sy ihop det här arrangemanget till den episka nivå det nådde. Det här är helt klart ett av det bättre lajven jag deltagit på.

Om filmen

Krigshjärta 5 - Jag videobloggar - Foto Sebastian Utbult

Allt är filmat med min iPhone 4 och till flera av klippen av vi använt headsetmikrofonen för ljudupptagning. Detta hade jag gärna gjort till alla eftersom man då slipper störande ljud från omgivningen samt vindbrus men det var helt enkelt för bökigt att alltid få upp även headsetet.

Målet var förutom att kontinuerligt berätta om hur lajvet gick att också intervjua andra deltagare under och efter lajvet.

Filmandet gjordes utanför spelområdet eller väl dolt.

Musik:
Maximoe & Don Monnet – Arabic Bud (cc)
Loz Kaye – There Was A Great King (cc)

Övrigt filmat

Sara Hjalmarsson har under flera år arbetat lajvdokumentation, bland annat den kommande dokumentären Play it Live. Under Krigshjärta så provade hon att använda moddade GoPro-kameoror.

Jag kan varmt rekommendera klippet som är bland det mest imponerande jag sett filmats från lajv. Kameran har fångat bland annat min grupp Ghazawhat stormandes upp genom stridsröken för att ta den sista kullen under lördagen. Jag är själv längst till vänster i början. Tro mig… som att vara i en film.

I övrigt så filmades det också en del till barnprogrammet Barda samt en bombräd som genomfördes i Cordovärnas läger.

Själv blev jag också intervjuad av SVT i samband med Bardainspelningen till ett klipp där man vill visa upp ett riktigt lajv för alla de barn som vill ta steget från att titta på “rollspelstv” till att åka till ett arrangemang. Klippet publiceras förmodligen på webben under senhösten.

Film från Återträffen på Medeltidsveckan (& bakom kulisserna)

Under Medeltidsveckan i Visby så hölls en välbesökt återträff. Jag passade på att göra en liten film med Anders Edgar som också får innehålla lite andra väl valda klipp som inte fick plats i videorapporten.

Övrigt skrivet

Andreas Markehed har sammanfattat sina tankar Kampgrupp V som var en knektgrupp på Gillessidan.
Spelförbundet Sverok har också skrivit ihop en rapport från veckan

Krigshjärta 5 - Figurer - Illustration Peter Edgar
Illustration Peter Edgar
De båda fotona är tagna av Sebastian Utbult.

Krigshjärta 5 hölls 26 Juli – 31 Juli, 2011 på Prästtomta skjutfält utanför Linköping.

Uppdaterat 5/8: Liten korrigering av texten.

Uppdaterat 9/9: En ny film från återträffen som hölls under Medeltidsveckan i Visby.

5 thoughts on “Rapport från Krigshjärta 5

 1. Jävla fint gjort med filmen, tar och lägger upp en länk till den på bloggen. Förvånansvärt bra kvalité för att vara inspelat med en iphone. Lite humoristiskt är att alla ser extremt korta ut när Jimmy står som måttstock.

  • Kul att du gillar den Andreas! Tack själv för en bra post om din grupp. Jag gillade verkligen knektigheten och snyggheten hos er.

   Att ha Jimmy som måttstock var stundvis en riktig utmaning att filma, men mest bara ruskigt kul 😉

 2. Pingback: Film från lajvet Joakim | Petter Karlsson – Producent och speldesigner

 3. Pingback: Berättar om lajv i Svts Barda | Petter Karlsson – Producent och speldesigner

 4. Pingback: A glimpse into the Heart of War – Photos from the larp Krigshjärta VI | Petter Karlsson - Producer and designer

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s