Berättar om lajv i SVT:s Barda

Om lajv i Svts Barda

Under förberedelsedagarna till lajvet Krigshjärta i somras spelade SVT in material till tv-serien Barda. Jag blev i samband med det intervjuad till en inslag där de unga som kollar på Barda får se hur ett riktigt lajv går till.

I somras deltog jag på lajvet Krighjärta vilket jag skrev om här samt satte ihop en ganska ordentlig videorapport.

I samband med det så blev jag intervjuad i en film som tänkt som kringmaterial på SVT Play till det lajvinriktade barnprogrammet Barda. Jag fick möjlighet att prata om det jag ser som grunderna med lajv riktat till unga som faktiskt är intresserad av hobbyn. En kul utmaning som jag känner mig ganska nöjd med. I våras blev jag intervjuad i programmet Vaken i P3 & P4 vilket ni kan lyssna på här. Dels den intervjun och arbetet med lajvkonventet Prolog har gjort att jag verkligen behövt lura på hur man på ett enkelt sätt kan förklara det som är riktigt viktig med vår hobby.

Jag blev som sagt nöjd med resultatet själv, se inslaget här och tyck till. Missa som sagt inte min gamla post om Krigshjärta för att läsa mer om själva lajvet.

Oklar om vad lajv är?
Läs en förklaring här: Vad är lajv?

Uppdaterat 13/11: Anna-Karin har också skrivit om filmen och påtalar att det är synd att bara en av de som intervjuas är tjej. Jag känner att det faktiskt ger en snedvriden bild av deltagandet. Jag tänkte själv på detta när jag såg den första gången och håller verkligen med. Med fördomshatten på så skulle man kunna tror att ett krigslajv med low-fantasytema skulle ha svårt att attrahera kvinnliga deltagare men lajvet hade faktiskt en ganska bra fördelning och i många fall en vision om en könsmässigt jämställd värld som faktiskt håller. Problemet verkar ha varit att de tjejer som blivit tillfrågade att vara med i filmen inte velat och det vill Anna-Karin råda bot på, så läs hennes idéer.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s