LajvVerkstaden & sci-fi lajvet Omicron i Lärarnas Nyheter

Lajv - Omicron - Sigma V

I våras besökte Lärarnas Nyheter science-fiction lajvet Omicron som jag var med och arrangerade med LajvVerkstaden, för en 9:e klass ifrån Västerås. 

Jag har tidigare skrivit om mitt arbete med LajvVerkstaden där vi arbetar med lajv som pedagogisk metod. I våras när lajvet Omicron kördes för första gången så deltog Lärarnas Nyheter på arrangemanget, där de två reportrarna fick roller som utstända av det Thetanska rikets propaganda-enhet. I artikeln Lajv på liv och död så berättar de ingående om spelet och intervjuar också läraren Linda Rausmark som är en otroligt driven lärare på Nybyggeskolan i Västerås som varit med och kört flera lajvprojekt.

Att journalisterna behövde anta rollerna och vara en del i spelet är viktigt när man ska dokumentera lajv, dels för att upplevelsen är väldigt svår att förstå om man inte själv deltar, samt att det bryter den magiska cirkeln & illusionen om någon icke-spelande är där man spelar.

Rymdskeppet seglar genom världsrymdens enorma tomhet när något oväntat händer. På färden hem till planeten Epsilon upptäcker vi en till synes övergiven farkost, och får order av hemmabasen att genomsöka den.

En mobil, militär forskningsstation upprättas. Vi finner brev, dagböcker, vapen och kroppsdelar. Var kommer dessa ifrån? Vem har lämnat dem, och varför är skeppet obemannat?

Läs artikeln: Lajv på liv och död

Lärarnas Nyheter gjorde också en teaser film i våras där ni kan få en inblick i skeppet Hummingbird och de underliga kokonger som hittas där.

Lajvet har nu spelats i flera uppsättningar bland annat med studenter från Södertörns Högskola samt även med allmän inbjudan.

Foto: Anna-Karin som androiden Sigma 5
Se bilder från uppsättningen på LajvVerkstadens Flickr.

Tips om du vill läsa mer dokumenterat om lajv är är boken Nordic Larp som där man samlat berättelser och bilder från 30 nordiska lajv. Redaktören spelforskarna Jaakko Stenros och Markus Montola.

Köp boken här eller se en talkshow med Johanna Koljonen jag gjorde med SocialVideo under bokens releasefest som pågick samtidigt i tre länder.

Oklar på vad lajv är?
Läs en förklaring här: Vad är lajv?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s