Viskleksspelsanalys

Uppgift 6

Då jag inte var i klass måndagen 24 september så blev min uppgift att analysera valfritt annat spel eftersom jag inte varit med och tillverkat något. Jag valde spelet “Fallout 2” för att få chansen att klura lite extra på ett av mina absoluta favoritspel. Det skulle kännas kul att analysera lite över det och kanske mer få grepp om vad som gör det bra.

Fallout 2 – A post nuclear role playing game

Fallout 2 - Cover

Spelbeskrivning

Bilder på spelet:

Fallout 2 - The Den by car Fallout 2 - Vault City - VaultFallout 2 - New Reno

Antal spelare:
1

Spelarnas roller:
Spelaren skapar, styr och bygger upp en karaktär med vilken man reser runt bland ruinstäder och ödelagda landskap.

Vilken sort spelarinteraktion används i spelet:
Man kan påverka sin karakärs värden genom tilldelning av poäng och attribut. Man är också oerhört fri att göra de val man vill i spelet. Man kan spela ond, god eller neutral. Allt beroende på de val man gör. Du kan rädda den kidnappade eller lika gärna välja att prata ihop dig med kidnapparna och börja jobba för dom.

Vad är målet med spelet:
Målet med spelet är att få tag på en apparat(G.E.C.K – Garden of Eden Creation Kit) till din hemby. Denna apparat sägs kunna skapa en miljö full av liv vilken behövs för den utdöende byn. Dock kan man lika gärna bara spelet spelet för att det är kul och för att på olika sätt maximera sin karaktär.

Vilka spelmekaniker/procedurer används:
Man reser runt på kartan. Söker efter ledtrådar. Man ställs inför en nästintill oändlig mängd val. Pratar med människor och hjälper andra på en väldigt stor mängd sidouppdrag. Dödar fiender. Löser pussel.

Vilka regler finns:
Man begränsas av sina värden. Man begränsas också av hur man tagit sig fram i spelet – vilka val man gjort. Har du exempelvis gjort något dåligt i en stad kommer man ej tycka om dig där. Har man grävt upp en grav för att hitta en skatt kommer folk se ner på dig som en snuskig dödgrävare osv. Självklart är många värden även till din fördel och öppnar dörrar. Genom att döda fiender och lösa uppdrag får man erfarenhetspoäng och kan gå upp i level likt traditionella rollspel. Då får man även en mängd poäng att fördela på sina förmågor och attribut. Hur du fördelar poängen kommer också spela roll. Exempelvis kan en karaktär med hög intelligens få fram knivskarpa konversationsalternativ medan en karaktär med mindre styrka lättare kommer åka på stryk i en boxningsmatch.

Striderna i spelet vilka är en ganska viktig del av det men förmodligen inte den viktigaste är turbaserade.

Beskriv de resurser som används:
Poäng för karaktärsbyggande, erfarenhetspoäng samt pengar.

Beskriv den konflikt som dominerar spelandet:
Konflikten är svårigheten att finna apparaten och att lyckas överleva på vägen dit.

Analys

Spelet är otroligt bra för att det ger en fantastiska massa olika möjligheter att spela spelet på. Du ställs hela tiden inför val som kommer att öppna och stänga dörrar för dig. Det är också kul att bygga upp en karaktär som även den kan påverka spelet på olika sätt beroende på vilka värden du gett den.

Du är fri att resa var du vill på kartan. Fri att skapa din karaktär som du vill. Fri att göra de val du vill. Det är absolut den största charmen med spelet.

Temat är också en sak som förgyller Fallout 2. Spelet är satt i ett framtida USA efter ett atombombskrig. Världen tycks ha stannat upp i något slags 50-tal blandat med 50-talets visioner om framtid. Det hela är i vilket fall riktigt läckert. Musiken, miljöerna och grafiken skapar en riktigt bra stämning. Konversationerna är oftast roliga och det finns även en sirlig ström av pop-kultur referenser genom hela spelet som ökar dess livslängd. Texter och bilder driver med allt möjligt och inte ens spelet självt kommer undan(se bild 2 för exempel). Väldigt mycket flavour… men väldigt bra flavour.

De som är dåligt med spelet är att det kan vara otroligt svårt ibland och att det även om den har en lång livstid så tröttnar man till slut på att upptäcka varenda litet rum i varenda stad. Men det gäller ju först när man spelat igenom spelet någon gång.

Som jag ser det är bristerna få. Friheten samt stämningen i spelet gör att det här lägger sig som för mig och många väldigt många andra ett av de bästa spelen som gjorts.

Lär mer om Fallout 2 på Wikipedia.

2 thoughts on “Viskleksspelsanalys

  1. Ambsköst och bra skrivet. Kände att jag borde lackt lite mer tid på det jag skrev, Har flyttat in en massa möbler och mublerat lägenheten i stället ja ja

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s